Boldtimer.

Toen op 23 maart 1987 de allereerste aflevering van The Bold and the Beautiful de satellieten doorstraald werd, had niemand kunnen vermoeden dat de soap het 32-ste seizoen zou halen, laat staan dat het anno 2018 de soap met de meeste kijkers wereldwijd zou zijn. In 2010 haalde de soap het record van ’t aantal landen waarin een serie te zien is: meer dan honderd. Mede dankzij de intrede van commerciële televisie eind jaren tachtig, nam de soap een vlucht en is, mede door het vertrouwde karakter altijd blijven hangen. Veel mijlpalen zijn al geweest en op 4 januari 2019 is de volgende in aantocht: aflevering 8000 wordt dan uitgezonden in de Verenigde Staten. Die werd afgelopen week opgenomen en de cast en crew sloten de werkzaamheden af met een spetterend feestje.

 

 

 

 

De jubileumfestiviteiten vonden plaats in de kantine van de soap. Dat geeft ongeveer aan hoeveel budget er voor vrijgemaakt was: twee boekenbonnen en een Nuts. En dat past dan wel weer geheel in de trend van de neergang van de ouderwetse soaps wereldwijd. As the World Turns, Guiding Light, All My Children, One Life to Live en bij ons Goudkust en Onderweg naar Morgen: ze behoren allemaal tot de tv-geschiedenis, gestopt vanwege de te hoge kosten en de teruglopende interesse van sponsoren. De soaps die het overleefden moesten het met steeds minder geld per aflevering doen, dus ook bij The Bold and the Beautiful gaat de geldkraan steeds verder dicht.

 

 

Het kost de producenten en de makers dus steeds meer moeite om met kwalitatief aanvaardbare afleveringen op de proppen te komen. In dat daglicht mag er dus een behoorlijk compliment uitgedeeld worden aan die lange dagen die er gemaakt worden om er tóch nog wat van te maken. Ondanks kijkersaantallen die sneller verpulveren dan een gemiddeld soaphuwelijk. In Nederland trok The Bold and the Beautiful bij RTL 4 in de hoogtijdagen een slordige miljoen kijkers per dag, bij RTL 8 zijn ze tegenwoordig in jubelstemming als de 200.000 aangetikt is. Het is slechter dan slecht en suffer dan suf, maar ook ik blijf The Bold trouw, zo lang de tv-makers het blijven maken. Met de zoveelste Thorne of een geheel nieuwe Ridge en een totaal verbouwde Taylor en Brooke, het voelt uiteindelijk toch een beetje als je verre familie uit Amerika. Cheers op nog eens 8000 fabuleuze afleveringen.

Share your thoughts