Geschakeld.

Het is bijna niet voor te stellen, maar op 2 oktober 2019 is het feest in Hilversum: RTL 4 mag dan maar liefst dertig kaarsjes uitblazen. Op zich een belangrijke en leuke gebeurtenis, want met de huidige aftakeling van de televisie en het bizar snel teruglopende aantal uren kijktijd, weet je maar nooit of het volgende jubileum nog wel gehaald gaat worden. Maar goed, die dertig jaar in oktober, dat gaat wel lukken. Als oudste commerciële omroep van Nederland kan er natuurlijk stil worden gestaan bij onwijs veel hoogte- en dieptepunten, maar voor het overzicht moet RTL zich wellicht beperken tot een paar knallers. Telekids kan daar natuurlijk niet bij ontbreken, maar óók De Zwakste Schakel is inmiddels wel weer rijp voor een grootste comeback.

 

Die quiz viert namelijk óók een mijlpaal in 2019: dan is het precies vijftien jaar geleden dat de laatste aflevering in 2004 uitgezonden werd. Niet alleen is de quiz nooit geëvenaard, ook Chazia Mourali heeft daarna niet iets van enige betekenis mogen maken op de Nederlandse beeldbuis (behalve op de radio, daar neemt de diva je mee in de wereld van cultuur en opera, maar daar moet je uiteraard van houden). En dat is jammer, want een klassieke überbitch is wat de tv-wereld echt wel weer kan gebruiken. De kosmos lijkt daarmee dus duidelijk één ding te willen zeggen: kom maar op met De Zwakste Schakel 2.0.

 

“Als ze me morgen zouden vragen, zou ik het weer doen.” Chazia Mourali in VARAGids

 

Voor Chazia Mourali is er geen twijfel over: ze keert terug naar de studiovloer als ze haar nodig zouden hebben. “Ik vond De Zwakste Schakel enig om te presenteren. Als ze me morgen zouden vragen, zou ik het weer doen. Het was een programma met sarcasme, ironie en een knipoog. Ik denk dat mensen heftiger reageren op vrouwen die afwijken van de norm en het nette vrouwenbeeld. Helemaal in een uitvergrote rol die ik toen vertolkte” liet de presentatrice zich twee maanden geleden nog ontvallen tijdens een interview met de VARAGids. Dat de quiz nog steeds zou werken heeft de BBC vorig jaar wel bewezen toen het Britse origineel The Weakest Link na vijf jaar afwezigheid één keer terugkeerde voor een special, wederom onder leiding van de onnavolgbare Ann Robinson.

 

 

Een spel voor het hele gezin. Niet alleen puur amusement, maar waar je óók nog eens iets van opsteekt. Goedkoop om te produceren, de licentierechten van de BBC is misschien het enige dure aan het format, maar daar valt vast wel een mouw aan te passen. Kom op tv-bazen van Nederland, ga er gewoon voor. De zin: “Jij bent De Zwakste Schakel, tot ziens”, moet nog minstens één keer schallen op de Nederlandse beeldbuis. Ik ben er klaar voor.

 

 

Share your thoughts