Hitbingo.

Stel je voor: het jaartal is 1999. Ik ben een 16-jarige Eric die al máánden uitkijkt naar het aanstaande tienjarige jubileum van RTL 4. Daar lééf ik in die tijd voor, van plakboeken vol met foto’s, stickers en artikelen tot een nagebouwde tv-studio als kamer. En dan komt die bewuste dag. Een ochtend in september. ‘Caroline weg bij RTL 4’ valt er te lezen op de voorpagina van De Telegraaf. Met een foto van Caroline Tensen erbij, niet alleen één van de gezichten van het eerste uur van de zender, maar óók nog eens één van mijn favorieten. Ik blader verder en ja hoor: daar staat het. In de dikke chocoladeletters die we zo goed kennen van De Telegraaf: Na negen jaar verlaat Caroline RTL 4 om over te stappen naar de TROS. En het wás al zo kut: want Carlo & Irene stopten tegelijkertijd met Telekids.

“Mijn contract liep tot 31 augustus volgend jaar. Maar -en dat stel ik zeer op prijs van RTL 4- men is bereid mij nu te laten gaan. In theorie had men mij ook nog een jaar vast kunnen houden.” -Caroline Tensen, september 1999

Caroline reageert nuchter in de krant, inmiddels bijna twintig jaar geleden. “Het is zuiver een emotionele beslissing”, aldus Car. “Ik voel mij persoonlijk zeer verbonden met de Postcode Loterij.” De loterij vertrekt voor de tweede keer in het bestaan van de commerciële zender bij RTL 4 en deze keer gaat Caroline dus mee. “Mijn contract liep tot 31 augustus volgend jaar. Maar -en dat stel ik zeer op prijs van RTL 4- men is bereid mij nu te laten gaan. In theorie had men mij ook nog een jaar vast kunnen houden.” Met de overstap naar de publieke omroep neemt Caroline wél afscheid van een flink aantal klinkende en succesvolle programmatitels, zoals Dat Staat Je Goed, Wie Ben Ik? en Het Spijt Me.

 

 

Het moment van de overstap is overigens behoorlijk pikant. Caroline staat geboekt als de presentatrice van het TV-gala rondom het tienjarige jubileum van RTL op zaterdag 2 oktober 1999, terwijl ze de dag erna al begint met haar nieuwe klus voor de TROS. Toch sluit de blondine haar tijd bij RTL 4 meer dan prima af, want uiteindelijk presenteert ze het volledige eerste deel van het gala, inclusief groots afscheid door Reinout Oerlemans, Ron Brandsteder en Manuëla Kemp.

 

 

In de jaren die volgden heeft La Tensen zich overduidelijk aan haar woord gehouden: de Postcode Loterij en zij weken geen moment van elkaars zijde. Sinds 2000 is Caroline hét gezicht van Eén Tegen 100, waarmee ze begon bij de TROS, maar inmiddels via Talpa, Tien, weer eventjes RTL 4 en KRO-NCRV in 2016 bij AVROTROS terechtkwam.

Haar echt op waarde schatten was bij niet één van die omroepen een talent waar ze iets mee konden, want behalve een aantal seizoenen DNA Onbekend bij de publieke omroep en het aardige Je Leven in de Steigers op Talpa kwam er naast de inmiddels ruim 465 tellende afleveringen van Eén Tegen 100 weinig op ‘t pad van Caroline.

Maar… Tromgeroffel… Er is eindelijk goed nieuws te melden voor het voormalige zonnestraaltje van RTL: ze keert terug! Caroline Tensen gaat programma’s maken voor RTL 4. En daar raakt een inmiddels 35-jarige Eric toch redelijk hysterisch van, want de timing is weer perfect. Het bijzondere 30-jarige bestaan van RTL 4 is namelijk in aantocht volgend jaar (2 oktober 1989), misschien met de comeback van Caroline wel weer de moeite waard om groots mee uit te pakken. De viering van het 25-jarige jubileum was namelijk een lachertje, om over de twintig jaar nog maar te zwijgen.

En hopelijk zet RTL 4 deze vrouw gewoon in waar ze hoort: grote programma’s voor het hele gezin. Hoeft niet direct in een grote studio, buitenspelen mag ook, als ze haar uren maar maakt. En het liefst iets samen met Irene Moors, want als RTL 4 ook díe vrouw nou nog terughaalt, staat niets een bizar goed 30-jarig bestaan nog in de weg.

Ik vind het héérlijk dat Caroline Tensen terug is bij ons. De perfecte reden om haar fotokaart nog één keer uit de mottenballen te halen. Anders zit ie toch maar in een stoffige multomap te vergaan net als de afgelopen twintig jaar.

Share your thoughts