In TV We Trust.

Het zal waarschijnlijk niet het eerste zijn waar je oog vanmorgen op viel toen je op de kalender keek, maar het is vandaag toch echt en officieel Wereld Televisie Dag. Sinds 1996 bestaat het op 21 november, nadat de Verenigde Naties besloten dat televisie hét belangrijkste medium was geworden om niet alleen informatie mee te ontvangen, maar ook meningen te vormen en dingen te leren.

 

 

Er is sinds die tijd -helaas- wel het nodige veranderd kunnen we rustig zeggen. Het internet deed zijn intrede, streamingdiensten popten als paddenstoelen uit de grond en dankzij de komst van social media is fake news aan de orde van de dag. Waar televisie vroeger op eigen kracht kon overleven, komt een consortium van verschillende omroeporganisaties over de hele wereld nu met een speciale campagne op de proppen om TV aan de man en vrouw te blijven brengen. Dé bron voor hoogwaardige content die informeert, leert en inspireert is de boodschap.

 

 

Tsja. Lichtelijk lachwekkend is het wel. Een beetje alsof ze hiermee een nieuw merk cornflakes willen promoten, terwijl de hele wereld weet dat er betere opties zijn dan die gesuikerde zooi. De lineaire kijktijd neemt dramatisch snel af, in Nederland nog sneller dan de omringende landen. En daarmee droogt de advertentiemarkt voor televisie in razend tempo op, er moet immers toch genoeg geld binnen blijven komen om nieuwe formules te bedenken en de veel te veel betaalde sterren te kunnen onderhouden. Wellicht moeten de Europese en Amerikaanse omroepbedrijven eens bij elkaar komen en overleggen hoe ze nu écht met originele content op de proppen kunnen komen, in plaats dat geld verspillen aan dit soort suikerzoete commercials zonder impact. Want als er binnenkort nóg een talentenjacht op de beeldbuis verschijnt, gooi ik het apparaat definitief door het raam. En ik ben nog een liefhebber van het genre, go figure.

Share your thoughts