Meidengeheimen #1.

Vijfendertig jaar geleden werd de wereld verrijkt met The Golden Girls. De beste sitcom ooit gemaakt als je het mij vraagt en niet alleen door de briljante vier actrices die de hoofdrollen vertolken en de unieke scripts, maar óók omdat de serie anno 2020 nog steeds enorm relevant is. The Golden Girls behandelde de vrouwen van middelbare leeftijd die samen in huis woonden niet langer als moeder, oma of de eeuwige wijze raad-geefster, ze kregen éigen levens. Dat zag je in 1985 gewoon níet op de beeldbuis. Vol liefdes, mannen, seks, problemen en ruzies. Maar ook maatschappelijke issues schuwden de makers niet: AIDS, racisme, discriminatie, lichamelijke beperkingen, armoede, prostitutie, werkeloosheid, het homohuwelijk en seks… Heel veel seks. Werkelijk uniek en die tijd en stiekem nu nog steeds.

 

In deze reeks Meidengeheimen neem ik je elke keer mee naar een specifieke aflevering van The Golden Girls. Waarom was deze verhaallijn zo bijzonder? Kan het anno 2020 eigenlijk nog wel? En ook: ga deze serie gewoon (opnieuw) kijken… het liefst onder het genot van een lekker en vers stukje cheesecake.

 

Mixed Blessings (seizoen drie, aflevering drieëntwintig)

 

Oké, eerst even met het slechte nieuws beginnen. Ook The Golden Girls waren niet altijd perfect en in deze aflevering zitten een aantal scènes waarin je in de huidige tijdsbeleving kippenvel van krijgt. Zo zijn Blanche en Rose als blackface te zien, als ze donkere gezichtscrème op hebben gesmeerd. Niet oké. Maar daarnáást laat deze specifieke aflevering ook juist zien hoe baanbrekend de meiden toen waren.

 

 

Dorothy’s zoon Michael komt namelijk op bezoek en heeft groot nieuws: hij gaat trouwen. Als Dorothy en Sophia de Afro-Amerikaanse aanstaande van hun zoon en kleinzoon ontmoeten zijn ze in shock: niet omdat ze zwart is, maar omdat ze twintig jaar ouder is dan Michael. De familie van Lorraine (de verloofde) is dan weer niet te spreken dat hun dochter gaat trouwen met een ‘skinny white boy’. Tegenwoordig zijn gemixte huwelijken en gezinssamenstellingen heel gewoon, maar toen was dat echt een dingetje.

 

 

Uiteindelijk blijkt Lorraine zwanger te zijn en zetten alle moeders, tantes en oma’s al hun bezwaren opzij. Een fijne conclusie, het maakt niets uit welke huidskleur iemand heeft of dat de ene wat meer jaren op de teller heeft dan de ander: liefde kent geen leeftijd en geen grenzen.

 

Share your thoughts