SerieSalon #1: Bodyguard

De ouderwetse gigaseizoenen van twintig afleveringen of meer zijn gelukkig steeds vaker verleden tijd. Alleen middelmatige series op Amerikaanse network television houden er nog zo’n bizar productieschema op na. Terecht ook, want miniserie-achtige lengtes van maximaal zo’n tien afleveringen houden een serie niet alleen fris en houden ze vrij van allerlei secundaire personages en onzinnige plotlijntjes, ze zorgen er ook voor dat je het -in principe- in één weekend volledig kunt bingewatchen. Laatste pareltje in zo’n rijtje van series: Bodyguard op Netflix.

 

 

Bodyguard is niet alleen de best bekeken BBC-serie van afgelopen seizoen, het haalde de hoogste kijkcijfers voor een dramaserie in tien jaar tijd. Niet gek dus dat de reeks na Wanderlust de tweede zesdelige serie van de Britse staatsomroep is die door Netflix een internationaal tweede leven gekregen heeft. En door dat korte seizoen proberen makers vaak álles uit een serie te halen, iets wat ze in Bodyguard vrij letterlijk nemen. Vanaf de bizar spannende openingsscène waar je meteen in het verhaal zit, tot de laatste minuut: saai is het geen moment.

 

 

In tegenstelling tot wat de titel wellicht doet vermoeden heeft deze Bodyguard niets te maken met The Bodyguard uit 1992 met Whitney Houston en Kevin Costner in de hoofdrollen. De BBC-bodyguard David Budd (knappe Richard Madden, bekend uit Game of Thrones) is een enorm beschadigde Afghanistanveteraan, waarvan de littekens van buiten de enige zijn die direct opvallen. Hij krijgt de beveiliging van Julia Montague (Keeley Hawes) toegewezen: de extreem ambitieuze minister van Binnenlandse Zaken. Hij is het totaal niet eens met haar uiteenlopende standpunten, maar doet alles in haar macht om haar te beschermen, ook als hun relatie zich minder professioneel ontwikkelt dan de bedoeling zou moeten zijn.

 

 

Oorspronkelijk was het de bedoeling om slechts één seizoen van Bodyguard te maken, maar ja, het succes op zowel BBC als Netflix smaakt uiteraard naar meer. Volgens Richard Madden zijn er plannen voor een vervolg, al staat er nog geen letter van het script op papier. En om de kwaliteit van het eerste seizoen te waarborgen neem ik aan dat er een flinke tijd voor nodig is om die tweede reeks te produceren. Ook wel prima eigenlijk, want de zes afleveringen die er tot nu toe gemaakt zijn kan je makkelijk over twee jaar nog een keertje kijken om er weer een beetje in te komen. Met de koude winterweekenden op komst is Bodyguard écht een ultieme aanrader, knetterend haardvuurtje erbij niet verplicht, wel fijn.

 

Bodyguard

Netflix | BBC

6 afleveringen

Score: 🤩🤩🤩🤩🤩

 

Share your thoughts