Slechte Tijden.

Als zestienjarige Eric die op het punt stond uit de kast te komen was het fijn om een rolmodel op televisie te zien. Voor mij was dat in de jaren negentig Kerr Smith als Jack uit Dawson’s Creek. Zijn moed en doorzettingsvermogen die hij -als real life hetero- knettergoed neerzette hielp mij, om uiteindelijk zelf ook die moedige stap te zetten. In de jaren daarna volgden er -gelukkig- nog veel van dat soort types, ook steeds vaker in Nederlandse series en soaps. 

Eén van de meest opvallende homokoppels in de Nederlandse tv-geschiedenis zijn Lucas Sanders en Menno Kuiper uit Goede Tijden, Slechte Tijden. In 2013 en 2014 waren we als kijker getuige van hun liefde, die tegen alle verwachtingen in, kon opbloeien en er mocht zijn. De stoere politieagent Menno die het aanlegde met de springerige en sletterige Lucas, geweldig. Het leidde zelfs tot het eerste tv-huwelijk tussen twee mannen, in een romantisch samenzijn gaven de twee tortelduifjes elkaar het ja-woord. 

 

 

Na het plechtigheden ging het snel bergafwaarts met hun relatie, Menno sloeg Lucas meerdere keren volledig in elkaar. Ook vernieuwend en baanbrekend op de beeldbuis: een agressieve relatie tussen twee mannen. Op 26 juni 2014 was het personage Menno uiteindelijk voor het laatst in Meerdijk te zien. Hij verliet Goede Tijden, Slechte Tijden dan misschien fysiek, hij is nooit vergeten en ik weet zeker dat die verhaallijn onwijs veel inspiratie en kracht heeft gegeven aan jonge jongens en meisjes die met dezelfde problemen worstelden. 

 

 

Vandaag kwam het treurige bericht naar buiten dat Menno Kuiper niet meer onder ons is. Acteur Dave Mantel overleed gisteren veel en veel te vroeg op 37-jarige leeftijd. Natuurlijk in eerste aanleg onwijs verdrietig voor zijn liefde, familie, vrienden en andere dierbaren. Een bizar goede acteur vol potentie in één klap weggerukt uit zijn intens te korte leven. En een aderlating voor zoetsappige suckers zoals ik, die altijd hoopte op een grootste comeback in GTST om Lucas uiteindelijk het sprookjesachtige einde te geven wat het iconische koppel zou moeten krijgen. Helaas liep het echte bestaan niet zo sprookjesachtig af. Die deur kan voor altijd dicht, net als de toekomst van deze lieve en knappe Dave. Ik zal hem nooit vergeten, hij schreef geschiedenis. En dat is gelukkig voor eeuwig. 

 

Share your thoughts