‘t Werd ZoMer.

Met kijkcijfers die soms richting de anderhalf miljoen schieten lijkt het succes van De Wereld Draait Door nog lang niet stervende te zijn. Heerlijk natuurlijk, maar aangezien Matthijs van Nieuwkerk dat programma nog maar zes maanden per jaar wil maken, is het voor de NPO een flinke zoektocht naar een waardige vervanger. Afgelopen voorjaar en zomer was het de beurt aan Margriet van der Linden, met haar M. Een verfrissende nieuwe talkshow, heel erg Amerikaans qua vorm, maar inhoudelijk vond ik ‘t regelmatig nog wat vlak. Ook de gemiddelde tv-kijker wist het nog niet zo goed, met kijkcijfers die soms met moeite de 500.000-grens wisten te passeren. Een tweede seizoen was dus lange tijd onzeker, maar de NPO gaat er nu tóch meer door.

 

 

Van april tot juni krijgt KRO-NCRV weer drie maanden de tijd om de talkshow van Margriet met hopelijk nieuw elan te lanceren, waarna het zomerseizoen weer begint. Niks volledige programmering dus, de NPO is terug bij af. “M is inderdaad drie maanden te zien. We hebben geleerd van vorig jaar, we merken dat er hartje zomer anders wordt gekeken in de vooravond; juli en augustus zijn op dat tijdstip moeilijke tv-maanden. Bij mooi weer zijn mensen dan meer buiten dan binnen”, aldus NPO-baas Frans Klein in een reactie. En dat staat nogal haaks op het verhaal van eerder. “Met de komst van Margriet bieden we onze kijkers het hele jaar door om 19:00 uur op NPO 1 een actuele rubriek rond thema’s als cultuur, media, sport, wetenschap en politiek”, waren toen zijn woorden. “Het afgelopen jaar hebben we al onze late night talkshows Pauw en Jinek het hele jaar door geprogrammeerd. Dat is goed bevallen en nu bouwen we, met veel geduld en toewijding, de vooravond verder uit.”

 

 

Van dat geduld en die toewijding is dus nog een beetje over, maar niet al te veel lijkt het. Uiteindelijk is het namelijk onzin om anno 2018 het wel of niet slagen van een tv-programma af te schrijven op het weerbericht. Dat gebruiken tv-makers écht alleen maar als de overige smoesjes uit het boekje niet langer werken. Kom op zeg, is er zo’n gigantisch sterk NPO 1 opgebouwd, dan moet het toch niet enorm lastig zijn om met een fatsoenlijk vooravondprogramma op de proppen te komen? Ben nu al benieuwd naar de verklaring als M na juni definitief de nek omgedraaid gaat worden. Can’t be pretty.

Share your thoughts