Voor Zoete Koek Slikken.

Het was een tijdje geleden dat het BNNVARA-programma Spuiten en Slikken het nieuws bepaalde, maar deze week was het weer eventjes zo ver. De hysterische koppen in de krant en op allerlei websites waren namelijk niet aan te slepen: van ‘verbannen naar internet’ tot ‘programma gaat alleen nog online door’ en ‘Spuiten en Slikken van de buis.’ Alsof het een straf is dat een publieke omroep er voor kiest om een tv-programma wat bedoeld is voor kijkers die géén lineaire televisie meer kijkt, een online toekomst geeft. Omdat ze daarmee de toekomst bij de ballen hebben gepakt.

Want er is dertien jaar na de start in 2005 best het één en ander veranderd in de televisiebeleving. Jongeren van zestien zitten niet braaf te wachten tot een programma over seks of drugs begint op de staatsomroep. Die informatie hebben ze heus online al gevonden, of sterker nog: ze hebben zich al de pestpokken geëxperimenteerd. YouTube is voor die doelgroep the place to be. En laat dat nou nét de plek zijn waar BNNVARA de nieuwe afleveringen ook gaat plaatsen. Evenals op NPO3.nl trouwens. Een ‘educatief en interactief online platform gericht op het geven van voorlichting met betrekking tot sex en drugs’ noemen ze het nieuwe Spuiten en Slikken zelf. Lekker chique. Hartstikke slim en ik snap dan ook niet waar die negativiteit in de berichtgeving vandaan komt. Het is niet alsof RTL besloten heeft om Koffietijd voortaan via YouTube uit te gaan zenden, dát zou namelijk wel gek zijn.

En wat mij betreft is dit niet het einde van de verschuiving naar online. Wat mij betreft maken ze namelijk van heel NPO3.nl een multimediaal platform voor de jeugd en de jonge mens. Geen zender meer, maar goede documentaires en programma’s on demand. Niet alleen lekker inspelend op de vraag van de nieuwe generatie, maar ook passend bij de inkrimping van de vaderlandse publieke omroep. Het uitgespaarde budget kan dan naar het produceren van nog betere dramaseries en actualiteiten. Geheel volgens het Britse BBC-model. Daar werd BBC Three begin 2016 na bijna vijftien jaar trouwe dienst opgeheven, om als online platform verder te gaan. Met heel veel weerstand, maar inmiddels bijna drie jaar in de lucht. En ik zal je een geheimpje vertellen: niemand lult meer over hoe het vroeger was. Hoe dat komt? Omdat dit de manier is waarop jonge mensen content tot zich nemen. Whenever, wherever. Ze kunnen bij de NPO dan ook tegenstribbelen wat ze willen, deze stap is simpelweg een kwestie van tijd. En Spuiten en Slikken heeft dus nu een pioniersrol in deze trend te pakken. En daarmee is het cirkeltje weer helemaal rond. Mooi.

 

Share your thoughts